Lukijalle

Hyvä lukija,

Punainen kuin veri on romaani, joka sai alkunsa saksalaisessa kirjakaupassa. Rakastan kirjakauppojen kiertelyä, etenkin ulkomailla, sillä siellä kirjojen erilaiset kannet, tapa asetella ne esille ja yllättävät kohtaamiset yllättävien teosten kanssa ruokkivat omaa kirjoitusintoani ja avaavat näkemään uusia asioita. Suuntaan melkein aina ensin osastolle, jossa ovat nuorille ja nuorille aikuisille suunnatut kirjat. Niin tein myös tuossa saksalaisessa kirjakaupassa. Minun ei olisi pitänyt yllättyä jännityskirjojen ja trillereiden suuresta määrästä, sillä tiesinhän, että Saksassa ”krimit” ovat suosittuja kaikissa muodoissaan: kirjoina, elokuvina, tv-sarjoina, näytelminä… Mustanpuhuvien kirjankansien rivistöä katsellessani aloin kuitenkin miettiä, kuinka vähän Suomessa on trillereitä nuorille aikuisille. Samassa sain vision.

Näin silmieni edessä jännitysromaanin, jolla oli mielikuvitusta kiihottava nimi. Rot wie Blut. Se tuli tosiaan mieleeni ensin saksaksi, ja heti perään tietenkin suomeksi. Punainen kuin veri. Nimi naulasi minut paikoilleni ja lähetti liikkeelle ajatusmyrskyn. Jos olisi kirja nimeltä Punainen kuin veri, pitäisi olla tietenkin myös Valkea kuin lumi ja Musta kuin eebenpuu. Tajusin, että minulla oli siinä täydelliset nimet trilogialle. Sitten se pitäisi vain kirjoittaa.

Nimet ovat aina olleet minulle tärkeitä. Henkilöiden nimet, paikkojen nimet, tarinoiden nimet, kirjojen nimet. Olen muutaman kerran joutunut kirjoittamaan romaania aluksi työnimen turvin. Se on tuntunut epämukavalta, kiusalliselta, jollain lailla väärältä. Kuin päälläni olisi koko ajan kutisevat, hiertävät tai liian pienet vaatteet. Oikeat nimet keräävät itseensä materiaalia, tunnelmia, kuvia ja teemoja magneetin tavoin. Punainen kuin veri veti puoleensa päähenkilön, 17-vuotiaan Lumikki Anderssonin. Se näytti minulle lumihangen, jolle punaiset veripisarat ovat lennähtäneet tappavan kauniiksi kuvioksi. Se toi eteeni punaisia esineitä, vaatteita ja tunteita. Se antoi tekstille sykkivän rytmin.

Punainen kuin veri on trilleri, jonka kirjoittaminen oli ajoittain aivan laittoman hauskaa. Kai minussa on myös ripaus sadistia, sillä nautin Lumikki Anderssonin saattamisesta pulaan, jotta pääsin näkemään, miten hän selvitti tilanteen. Onneksi näin voimakkaan päähenkilön kanssa saatoin aika pitkälti luottaa siihen, että onnistuisimme yhdessä juoksemaan pakoon jäiselläkin tiellä ja väistelemään luoteja, muista vaaroista puhumattakaan.

Romaanin kirjoittaminen on ollut minulle seikkailu. Toivottavasti se on sitä myös sinulle, lukijani.

In English: In short: Writing As Red as Blood has been a great adventure for me. I hope it will be an adventure also for the readers.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s